10 tips voor het reizen met hersenletsel

Ik hou van reizen. Het geeft een gevoel van vrijheid om met alleen een rugzak op, te kijken waar de weg je heen leidt. Ik reisde meestal alleen, wat betekende dat ik kon doen wat ik wilde. Dat is ook de reden waarom ik het liefs naar hostels ga en op slaapzalen slaap. Slaapzalen omdat je zo super gemakkelijk allemaal nieuwe mensen ontmoet, van studenten tot gepensioneerden.

Zou dat nog mogelijk zijn?

Na mijn ongeluk wist ik niet of ik nog alleen kon gaan reizen. Door het hersenletsel, kon ik niet meer op mijn lichaam vertrouwen. Dingen die ik voorheen zonder enige nadenken kon doen, waren opeens een stuk ingewikkelder geworden. Dit ging dan ook ten koste van mijn zelfvertrouwen. Zou ik überhaupt nog wel in een slaapzaal kunnen slapen? Of in mijn eentje ergens eten, of in een vreemd land zelfstandig van A naar B kunnen reizen?

En dus ging ik te raden bij Google. Iemand had dit vast al eens eerder geprobeerd en erover geschreven, toch? Maar helaas, ik vond geen artikel over solo reizigers met hersenletsel. En daarom besloot ik deze post te schrijven.

Kleine disclaimer

Ik realiseer me dat het al dan niet zelfstandig kunnen reizen afhankelijk is van je beperkingen. Als ik in een rolstoel zou zitten, was dit waarschijnlijk veel uitdagender en moeilijker geweest. Of als ik mijn gevoel voor richting zou zijn verloren en daardoor steeds zou verdwalen, dan was dit vast ook een stuk lastiger. Maar ik kan alleen schrijven over mijn ervaringen. Als jouw situatie anders is, hoop ik dat je toch iets nuttigs uit dit bericht kan halen. Misschien wel het idee om eens een hostel te proberen of een keer alleen op pad te gaan.

De 10 tips om het reizen te proberen

  1. Een belangrijke regel die ik tijdens revalidatie heb geleerd is om klein te beginnen. Vooral als je iets nieuws gaat proberen. Dit verhoogt de kans dat het een succes wordt. Wat vervolgens een boost geeft aan je zelfvertrouwen en motiveert om nog eens iets te proberen. Dus begin met een paar dagen.
  1. Ga naar een plek (bij voorkeur geen hele grote stad) die net buiten je comfortzone ligt, maar nog dichtbij genoeg is dat iemand je in een dag kan halen, mocht dat nodig zijn. Die wetenschap gaf bij mij heel veel rust.
  1. Denk na over het vervoer. Kun je er naartoe rijden? Zo ja, zijn er rustplaatsen langs de weg, kan je in de buurt parkeren? Als je met het openbaar vervoer gaat, moet je dan overstappen, heb je hier genoeg tijd voor, is er een stilte coupe, moet je nog ver lopen vanaf het station? Ik zou het niet aanraden om de eerste keer te gaan vliegen. Meer over de uitdagingen van het vliegen in een toekomstige post.
  1. Als je een hostel wilt proberen, zorg dan dat je op een kleine slaapzaal (zes of vier bedden) ligt en er een keuken is die je kan gebruiken. Mocht je aan het eind van de dag geen energie meer hebben om nog naar buiten te gaan, dan kan je daar in ieder geval iets eten. Lees vooraf de reviews om te zien of het er rustig genoeg, of het bijv. geen feest hostel is, niet langs een drukke weg ligt en er geen kabaal van bouwactiviteiten is.
  1. Neem een slaapmasker en oordopjes waarmee je kan slapen mee. Ik reis daarnaast ook altijd met een zonnebril en doorzichtige oordopjes, voor het geval dat overdag nodig is.
  1. Als je uit eten wilt gaan ga dan niet rond etenstijd, omdat dan alle restaurants vol zitten en luidruchtig zijn. Ga rond lunchtijd, dan zijn de maaltijden vaak ook goedkoper. Probeer wel voor of na de lunchmenigte te gaan eten. En wissel het om, eet je warme maaltijd ‘s middags in plaats van ‘s avonds.
  1. Denk na over je bagage. Ik nam de eerste keer een ​​rolkoffertje mee, wat achteraf gezien niet erg slim was. Het geluid van de wieltjes irriteerde me mateloos. Ook moest ik de koffer uiteindelijk de berg opdragen, omdat er geen mooi geasfalteerd pad naar het hostel liep. (okee, het was meer een heuvel, maar doordat alles hier zo plat is worden heuvels bij mij snel bergen :))
  1. Luister naar je lichaam. Ik weet dat dat moeilijk is. Maar als het de eerste keer mis gaat is, wordt het dubbel zo moeilijk om het later nog een keer te proberen. Dus niet in je enthousiasme teveel willen. Als dit betekent dat je alles van tevoren moet plannen, doe dat. Of als blijkt dat je in plaats van een stadje ontdekken, liever in een park wil uitrusten, doe dat dan. Probeer te doen wat het voor jou beste voelt.
  1. Zet een app op je telefoon waarmee je offline kaarten kan zien. Ik gebruik hiervoor maps.me. Controleer wel van tevoren of je de juiste kaart hebt gedownload.
  1. Tenslotte, vergeet niet om van je avontuur te genieten! Als alles goed gaat wees dan trots op jezelf en vier het. Kleine kanttekening: Ik heb geleerd om iedere overwinning, hoe klein ook te vieren, maar als je favoriete manier van vieren -net als bij mij- taart eten is, kan teveel overwinningen weer tot een hoop nieuwe uitdaging leiden. Als er iets niet volgens plan gaat of je hebt een slechte dag, vraag om hulp. Ik weet dat het een van de moeilijkste dingen is om te doen, maar over het algemeen willen mensen graag helpen.

Ga jij ook graag naar hostels of toch liever hotels? Heb jij nog tips voor het reizen? Wat is jou beste/slechste reiservaring en welke les heb je hieruit getrokken? Laat het weten in de comments!

Geef een reactie