De natuur opzoeken en je beter voelen

Hallo weer! Mijn vorige blogpost was wat aan de zware kant, dus deze keer een minder zwaar onderwerp. Om het in evenwicht te houden. đŸ™‚

Favoriete plek

Deze week ben ik naar mijn favoriete plek geweest, het strand. Wat heel fijn, vlakbij mijn huis is. De uitgestrektheid daar en het gevoel van ruimte relaxt me direct.

Zodra ik een glimp van de zee zie, lijken mijn zorgen te verdwijnen. Als mijn voeten vervolgens het zand raken, lijkt het alsof er iets ontspant in mij borst waardoor ik dieper kan ademen. Het geluid van brekende golven en het gevoel van zonlicht (als ik geluk heb) op mijn gezicht en ik voel me lichter worden. Wanneer ik langs het water loop, lijkt de wereld weer vol mogelijkheden te zitten. Al je zintuigen zijn gevuld met het strand. Het geluid van de golven, de geur van de zee, het gevoel van zand aan je voeten en wind op je gezicht. Het maakt iets in mij los en ik raak weer geĂ¯nspireerd om dingen te doen.  Dat gevoel van mogelijkheden en ruimte krijg ik ook als ik op een bergtop sta (wat waarschijnlijk gewoon een grote heuvel is) of in een park ben.

Wetenschappelijk onderbouwd

Het wonen in een stad kan overweldigend zijn. Iedereen heeft altijd haast en op elke straathoek wachten nieuwe afleidingen. Het zijn in de natuur helpt me weer te aarden. Maar je hoeft mij niet te geloven. Onderzoek heeft uitgewezen dat het zijn, of zelfs het alleen maar het zien van natuur, daadwerkelijk allerlei positieve effecten heeft. Lichamelijke effecten zoals het verlagen van de bloeddruk, spierspanning en de productie van stresshormonen. En geestelijke effecten. Het kan afleiden van pijn en ongemak en ook je stemming verbeteren.

Niet te gemakkelijk

Tijd buiten doorbrengen is dus haast een gratis medicijn. Ondanks dat ik dit weet, moet ik mijzelf er helaas nog wel steeds van overtuigen om daadwerkelijk te gaan. Lezen is immers ook ontspannend en er zijn altijd dingen in huis die ik moet doen. Zelfs als ik uit mijn voordeur stap, ben ik ben nog steeds in overleg met mezelf over of ik daadwerkelijk het hele eind naar het strand zal gaan. Wat natuurlijk feitelijk gezien helemaal niet ver is. Gelukkig maakt die eerste glimp van de zee weer alle moeite waard.

Dus is het strand echt ontspannend? Nou, voor ongeveer een uur. Twee uur als ik geluk heb. Als ik langer blijf kost het geluid van de golven, het gevoel van de wind en de aanwezigheid van andere mensen mij teveel energie. Maar wanneer ik naar huis ga terwijl ik eigenlijk nog langer wil blijven, dan heb ik nog energie over. Dan kan ik naar huis gaan, mijn nieuwe ideeën opschrijven en me zelfs weer herboren voelen.

Ondanks dat ik er maar voor een beperkte tijd kan zijn, ga ik er graag heen. En nu ik weet hoe het gevoel van ruimte en natuur mij ontspant, zorg ik ervoor dat er altijd water of een berg in de buurt is van mijn vakantiebestemming. Medicatie op reis. đŸ™‚

Heb je ook een favoriete plek om heen te gaan en je weer op te laden? Ben jij graag in de natuur of moet je jezelf ook overtuigen?

2 antwoorden op “De natuur opzoeken en je beter voelen”

Geef een reactie