Vakantie voorbereiding: hersenletsel-stijl

Aangezien ik het vorige week over mijn reisplannen had, leek het me een goed idee om een inkijkje te geven in de voorbereidingen hiervoor. En nee, dit wordt geen andere meeneemlijst. Ik hoop dat dit een glimp geeft in hoe het hebben van hersenletsel alles beïnvloed. Omdat ieder hersenletsel uniek is, is de kans groot dat wat voor mij geldt niet op iedereen van toepassing is. Maar ik denk dat sommige veelvoorkomende thema’s (zoals weinig energie) voor de meeste mensen gelden.

Reisvoorbereiding

Hoe bereid jij je voor op een vakantie? Ik denk dat de meeste mensen zeker willen zijn dat alles geboekt is, ze een reisverzekering hebben, de was is gedaan en de avond van tevoren hun spullen pakken. En natuurlijk ook je inlezen over je bestemming, Om misschien zelfs al een lijst te maken van de dingen die je wilt zien of doen. De reisdag zelf zal waarschijnlijk wat stressvol zijn, maar na aankomst hoef je alleen nog maar te proberen je te ontspannen. Dat was in ieder geval hoe ik het in de goede oude tijd deed.

Aangezien ik dingen graag op dezelfde manier doe en de neiging heb om koppig te zijn, heb ik deze aanpak ook vorig jaar geprobeerd. Meerdere keren. Helaas, bleek dat niet erg succesvol. Het daadwerkelijke reizen, de nieuwe omgeving en alle nieuwe prikkels bleek teveel te zijn. Het resultaat was dat ik me ellendig voelde zonder een greintje energie voor de eerste paar dagen. Ik heb nu de dubieuze ervaring van het huilen op straat in Noorwegen, Engeland en Italië, omdat mijn hoofd het niet meer aankon.

Zoals je je vast kan voorstellen is het zijn uit je comfortzone, of zelfs in een ander land, terwijl je je slecht voelt niet de beste manier om een vakantie te beginnen. Het enige wat je kan doen is volhouden en hopen dat het de volgende dag beter zal zijn. Wat het uiteindelijk – gelukkig –  ook altijd wordt.

Desondanks kijk ik er niet echt naar uit om elke vakantie met dit soort dips te beginnen. En dus probeer ik een oplossing te vinden. Misschien kan ik de effecten mitigeren door mijn gedrag in de dagen voorafgaand aan de vakantie aan te passen

Het energie-bespaar-experiment

En dus bedacht ik dat het slim was om energie te “sparen”. Dat lijkt immers logisch, als je meer uitgerust bent voordat je weg gaat, zal het hopelijk ook wat sneller daadwerkelijk ontspannend zijn. Dit keer heb ik besloten twee weken van tevoren te beginnen. Wat betekent dat ik geen afspraken maak voor mijn vrije dagen. Ik probeer dan gewoon zoveel mogelijk te slapen.

Gedurende de week, ga ik mijn best doen om die rust te bewaren. Om niet gestrest te raken over werk en om naar buiten te gaan voor een wandeling tijdens de lunch. Wat uiteraard altijd makkelijker gezegd is dan gedaan. Maar gelukkig zijn er mensen die me vertellen als ik me te druk maak over niet belangrijke zaken. Dit geeft mij dan weer de kans om mijn evenwicht weer te vinden en te focussen op wat echt belangrijk is. Gezond blijven en mijn grenzen te respecteren.

Compensatie strategieën

Een andere topprioriteit is de wereld te kunnen uitsluiten als dat nodig is. Ik heb even geteld en voor deze vakantie neem ik 4 verschillende soorten oordopjes mee. Voor slapen, muziek, de busreis en om overdag te dragen. Twee verschillende slaapmaskers en een zonnebril. Allen om mijn energie te behouden, omdat teveel licht of geluid snel tot overprikkeling leidt.

Ook neem ik een mp3-speler mee met ontspannende klassieke muziek, voor als ik mijn hoofd moet afleiden. Soms moet je een situatie gewoon uitzitten, bijvoorbeeld als je in de rij staat of op een bus wacht. Ik heb gemerkt dat het me helpt om dan rustige klassieke muziek (hard) op te zetten. Dit helpt me op mezelf gefocust te blijven. Tenslotte neem ik een menthol stick mee. Als ondanks mijn voorbereidingen dingen toch niet gaan zoals gepland en ik overprikkelt raak, krijg ik het benauwd. Ademen met zo’n menthol stick helpt dan verrassend goed.

De wil om vooruit te gaan

Nu ik het allemaal opschrijf, lijkt het alsof op vakantie gaan niet ontspannend is. Ik zie het meer als een avontuur. Hopelijk ontdek ik meer over hoe de nieuwe ik werkt. En ontdek ik of mij grenzen al wat verder liggen, terwijl ik nieuwe plekken verken. Ik kan mijn koppigheid nu gebruiken om steeds maar blijven proberen of ik al wat meer kan.

Met hersenletsel is het veel lastiger om spontaan te zijn. Je moet altijd nadenken over je energieniveau. Wat heb je de afgelopen dagen gedaan en wat heb je gepland voor de komende dagen. En dan pas een besluit nemen over wat je vandaag kan doen. Reizen maakt deze balanceerkust gewoon iets ingewikkelder. De winst? Het ontdekken dat je gegroeid bent:

  • Dat je aan een vreemd iemand kon vertellen dat je hersenletsel hebt en vervolgens de rest van de dag samen de stad hebt ontdekt.
  • Dat je een kunstmuseum kan bezoeken, ook al is het maar voor een half uur.
  • Dat je, ondanks dat je de verkeerde ferry genomen te hebben en een paniekaanval te hebben gehad, om hulp kan vragen en zelf weer terug bent gekomen.

Dit zijn de momenten die het allemaal waard maken.

Wat neem jij altijd mee op vakantie om je energie te kunnen besparen? Hoe veel tijd ben jij kwijt met de voorbereiding voor een vakantie? Heb jij al een beproefd schema hiervoor?

Geef een reactie