Dromen proberen waar te maken: het Kopenhagen avontuur

Hallo weer! Na het reis avontuur in Kopenhagen, waar ik mijn dromen probeerde waar te maken, ben ik inmiddels weer terug in het land. Maar om te beginnen, doet het mij een groot genoegen om te melden dat het energie-bespaar-experiment een succes was!

Voor het eerst sinds anderhalf jaar heeft mijn vakantie geen deprimerende en zelfvertrouwen- ondermijnende start gehad. En dus hoefde ik dit keer ook niet op straat te huilen door een overprikkelt brein. Een overwinning!

Nieuwe lessen geleerd

De les die ik heb geleerd? Als je iets groots plant, zijn drie dagen rust vooraf niet genoeg. Maar twee weken zorgvuldige plannen gecombineerd met het rustig aan doen en het sparen van energie, werkt wel. Ik ga ervan uit dat ergens tussen die drie dagen en twee weken een optimum zit. Het magische aantal dagen om je batterij op te laden voor grotere gebeurtenissen. Daarom is mijn voornemen om dit optimum te ontdekken bij toekomstige plannen.

Ik heb ook ontdekt dat ik drie dingen in een vreemde stad moet vinden, om mijn stressniveau laag te houden:

  • De plekken waar de gratis (en redelijke schone) openbare toiletten zijn
  • De koffieketen met de minst storende achtergrondmuziek en verlichting
  • Het dichtstbijzijnde park met bankjes waar je even aan de stad kunt ontsnappen

Als ik dan een pauze moet nemen, dan weet ik al waar de meest geschikte plekken zijn. Ik weet waar ik heen moet gaan om even een kop thee te kunnen drinken en kan opwarmen of waar ik heen moet gaan om in een groene omgeving schone lucht te kunnen ademen. Het enige dat dan nog rest is te luisteren naar mijn lichaam en te stoppen als ik voel dat het genoeg is geweest.

Daarom reis ik ook het liefst alleen. Dan hoef ik geen compromissen te maken, dingen uit te leggen of te praten als ik dat niet wil. Ik kan gewoon doen wat goed voelt. Nu weet ik wel dat dit niet voor iedereen zal gelden. Als je een partner hebt ken je elkaar waarschijnlijk goed genoeg en kost het (hopelijk) niet veel energie om samen te zijn.

Ervaring

Ik begon dit avontuur omdat ik weer degene wilde zijn die het niet alleen bij dromen laat. Maar die daadwerkelijk op avontuur gaat, reist en nieuwe mensen ontmoet. En heb ik mijn doelen bereikt?

Zeker wel!

Ik voelde me weer als de ‘oude ik’ en voelde me bijna niet ‘beperkt’. In het normale dagelijkse leven, voel ik altijd dat mijn hersenen er rond 15.00 uur genoeg van hebben. En moet ik minimaal een uur slapen. Ook lukt het me bijna nooit om ergens wat met vrienden te gaan drinken of andere sociale activiteiten te ondernemen. Dat kost me gewoon teveel energie. Maar als ik op vakantie ben,  kan ik wel met iemand wat gaan drinken. Ik haal dan zelfs de avond zonder overdag extra te moeten slapen. Ik denk dat dat komt doordat ik op vakantie (uiteraard) niet werk. Mijn hersenen hoeven zich daarom gedurende de dag veel minder in te spannen, waardoor ik meer energie overhoud.

Wat natuurlijk direct tot een hele andere discussie leidt. Als werk veel energie kost, wanneer wordt veel dan teveel. Als je je beperkter voelt in het dagelijks leven, leer je hier dan mee te leven of ga je op zoek naar een oplossing? Iedereen voelt zich immers beter op vakantie. Hoe vergelijk je dan het verschil in hoe je je voelt op vakantie en in je dagelijks leven? Dit is een heel ander onderwerp. En ik zal hier later ongetwijfeld nog eens op terug komen. Mocht je al jouw visie hierop willen delen, laat het me weten in de reacties!

Drie doelen

Het reizen met een nachtbus voelde zeker avontuurlijk. Allereerst ontmoet je daar mensen uit allerlei landen en van alle leeftijden. Een paspoort controle midden in de nacht en het proberen te slapen in een volle, rijdende bus, maakte het een echt avontuur.

Met het ontdekken van de stad, kan ik alle vakantie-activiteiten afvinken. Ik ben op een wandel tour gegaan, heb verschillende musea bezocht (in alle eerlijkheid heb ik gesnelwandeld, aangezien mijn lichaam 45 minuten in een museum genoeg vond) en heb verschillend lokale lekkernijen geprobeerd. Ik moest natuurlijk wel alle taartwinkels/bakkerijen uitproberen, die mijn reisgids aanraadde, zo hard werken dat reizen 😉

En ik heb veel interessante gesprekken gevoerd. Het bespreken van de dag in de slaapzaal, de waarde van reizen bediscussieerd in een koffie tentje en geleerd over het leven in Denemarken van een winkelmedewerker.

Oftewel, missie geslaagd! En nu: drie dagen rusten en slapen in voorbereiding op het gewone leven.

Welke vakantie-activiteiten wil jij graag afvinken as je ergens bent? Heb jij je optimum al gevonden; het magische aantal dagen dat je je rust moet nemen, in aanloop naar grote gebeurtenissen?

Geef een reactie