Zes waardevolle lessen om te onthouden

Ongetwijfeld heb je de afgelopen maand (op social media) gemerkt dat maart, hersenletsel awareness maand was. Er was zelfs een internationale awareness week. Hopelijk draagt dit bij aan de bewustwording die – nog steeds – heel hard nodig is. Niet alleen de bewustwording bij het grote publiek, maar hopelijk ook die van beleidsmakers, wetenschappers en bedrijven.

Voor het dagelijks leven maakt het niet zoveel uit of het nu maart of april is. We hebben nog steeds onze uitdagingen en beperkingen waar we mee moeten leren omgaan. Maar misschien ga je, nu het april is, wel alle online aandacht voor hersenletsel missen. Ik zag een hele hoop berichten, artikelen en tweets hierover langskomen in de afgelopen weken.

Daarom heb ik besloten deze blogpost te schrijven in de geest van #NotAlone, een van de hashtags die ik vorige maand veel zag. En dus heb ik besloten om een (hopelijk) motiverend stukje te schrijven en om een aantal van mijn geleerde lessen, tips, wijsheden (of hoe je het ook wilt noemen :)) te delen.

En ik presenteer daar ook *tromgeroffel*: “De 6 lessen en die ik uiteindelijk heb geleerd, maar heel graag eerder had willen weten”. Zo’n pakkende titel, al zeg ik het zelf 😉

1. Je kan jezelf tegenwerken of tegemoetkomen

Alle beslissingen die je maakt beïnvloeden je energieniveau, wat weer je aandachtsspanne, emoties en de manier waarop je met dingen kan omgaan, beïnvloed. Leer daarom te luisteren naar je lichaam en je gevoel. Wat erg moeilijk kan zijn, vooral als je het vertrouwen je lichaam kwijt bent of als je iets heel erg graag wilt doen. Probeer de dingen te doen die goed voelen. Elke dag heb je weer een nieuwe kans om hiermee te oefenen.

2. Pas je tempo aan

In dit geval is langzaam beter. Als het je lukt om kleine stapjes te nemen, neemt de kans op succes toe. Wat weer leidt tot meer zelfvertrouwen voor toekomstige pogingen. En belangrijker nog, het leidt tot meer momenten om te vieren. Zoals ik al eens eerder schreef, het helpt om je overwinningen, hoe klein ook, te vieren. Wat ook een mooi excuus geeft om taart te eten. Als je dan een slechte dag (of week) hebt, dan kan je in ieder geval terugdenken aan deze momenten en zien dat je wel vooruitgaat.

3. Zie hoe sterk je bent

Want mocht je hier nog aan twijfelen, dat ben je! Je moet een groot deel van je leven veranderen en een nieuwe manier vinden om met jezelf en de wereld om te gaan. Maar, je bent er nog! Probeer de goeie dingen te zien: het vijf minuten langer kunnen lopen, een hele goeie dag hebben, een nieuwe activiteit proberen en ga zo maar door. Dit nieuwe leven is niet altijd makkelijk. Maar hopelijk winnen de goede dagen het van de slechte dagen.

4. Vind je nieuwe ritme

Zelfs als je noodgedwongen thuis zit, probeer een routine te krijgen. Sta rond dezelfde tijd op en zorg dat je overdag activiteiten heb gepland. Activiteiten zoals eten maken, een huishoudelijke klus of lezen. Het helpt om de dag op te breken in kleinere stukjes. Ik koos er zelf bewust voor om een dagelijkse soap te volgen, dan had ik iets om elke dag naar uit te kijken en dan was ik even afgeleid.

5. Wees aardig voor jezelf

Probeer gezond te eten, te bewegen, te slapen en niet een eindeloos negatief gesprek met jezelf te voeren. Dat laatste vind ik vooral moeilijk op slechte dagen. Mijn oplossing is om ‘power song’ aan te zetten op repeat en heel hard (*kuch* of huilend) mee te zingen, in het kader van de ‘fake it, until you make it’-benadering. Proberen in het moment te leven. Zorgen over de toekomst, veranderen immers niets en kosten vandaag alleen maar energie.

6. Herinner jezelf eraan dat je er toe doet

Omgaan met al je onzekerheden en een nieuwe werkelijkheid kan heel moeilijk zijn. Ik heb met deze les dan ook wel een aantal weken flink geworsteld. Uiteindelijk realiseerde ik me dat ik het idee moest hebben dat ik een verschil had gemaakt. Dat ik de wereld een beetje beter had gemaakt, op welke minuscule kleine manier dan ook. Door te glimlachen naar een vreemde die dan terug lachte, door het sturen van een kaartje, contact te zoeken met een uit het oog verloren vriend, oppassen op iemands huisdier en ga zo maar door. En als dit moeilijk blijft, schrijf het op een briefje en plak het op je spiegel. Dan kan je dit ook elke dag weer oefenen.

Samen zijn we sterker

Op zich fijn dat ik dit allemaal heb geleerd, maar een kant-en-klaar lijstje in mijn beginperiode had ik vast ook gewaardeerd. 🙂 Maar de eerlijkheid gebied om toe te geven, dat ik deze lijst nog steeds nodig heb. Als geheugensteun, maar ook om weet te leren op de dagen dat het allemaal wat moeilijker gaat is. Dat zijn voor mij de momenten waar ik ze vergeet, terwijl ik ze juist zo hard nodig heb.

Als vandaag voor jou een van die slechtere dagen is, dan hoop ik dat deze post je een klein beetje kan helpen. Al is het maar in het weten wat je niet alleen bent. Deze hersenletsel-familie krijgt elke dag nieuwe leden. We lopen allemaal tegen gelijksoortige uitdagingen aan terwijl we ons nieuwe ‘ik’ leren kennen. Kijkend naar de cijfers is de kans groot dat iemand ergens op deze wereld, in eenzelfde situatie als jij zit.

We zijn niet alleen.

Heb jij een ‘power song’, zo ja, welke? Heb jij een andere les of tip die jou veel heeft geholpen? Heb jij iets speciaals gedaan in het kader van de hersenletsel awareness week of maand?

3 antwoorden op “Zes waardevolle lessen om te onthouden”

Geef een reactie