Fake it until you make it- hersenletsel variant

Al eerder heb ik hier de Engelse uitdrukking ‘fake it, till you make it’ aangehaald. Als je dit in een zoekmachine intypt vind je een breed scala aan onderwerpen waarop je dit kan toepassen. Van succesvol ondernemen, tot zelfhulp en zelfs tot het uiterlijk van jezelf en je woning. Voordat ik er erg in had, was die simpele zoekopdracht verandert in een middag artikelen lezen. Mocht ik ooit een succesvolle ondernemer willen worden, dan weet ik nu in ieder geval wal ik wel (en niet) moet doen :).

Betekenis

Met zo’n brede uitleg die aan een uitdrukking gegeven kan worden, wordt het nog belangrijker om misvattingen of misverstanden te vermijden. Na de middag lezen wilde ik voor mezelf duidelijk hebben wat ik er wel en niet onder versta. Ik ben er inmiddels achter dat het schrijven mij helpt om mijn gedachte op een rijtje te zetten. Deze blogpost is dan ook het resultaat van een ‘twee vliegen in een klap’ actie.

Na alle online verhalen met kanttekeningen en waarschuwingen gelezen te hebben, wil ik toch eerst beginnen met wat ik niet bedoel. Als ik het heb over de ‘fake it, until you make it’ bedoel ik niet dat je geld moet uitgeven wat je niet hebt, noch je in de schulden steken noch te liegen tegen anderen.

Als ik deze uitdrukking aanhaal, dan bedoel ik het boven je eigen onzekerheden en twijfels uit te stijgen. In situaties waarin ik me onzeker of kwetsbaar voel, probeer ik dit toe te passen door me sterker voor te doen dan ik me op dat moment voel. In de hoop dat ik met het veranderen van mijn gedrag ik (uiteindelijk) ook verander hoe ik me voel.

Dress to impress

Tijd voor een voorbeeld. Ik probeer nu elke week te gaan zwemmen. Heel fijn, maar die dag erna merk ik dat wel. Ik heb dan minder energie en alles is net iets moeilijker om te doen. Maar ik moet die dag ook een paar uur werken. Ook al voel ik me dan niet top, ik wil wel professioneel overkomen. En dus maak ik bewuste keuzes over wat ik aantrek. Ik draag graag een jurkje of kleed me net wat professioneler. Er leuk(er) uitzien verandert uiteindelijk ook wel hoe ik over mezelf denk. Vooral wanneer andere mensen je complimenteren over hoe je eruit ziet.

Bijkomend voordeel, is dat als je eruit ziet alsof je alles onder controle hebt, anderen je overeenkomstig behandelen. (Een onbedoelde bijwerking kan zijn dat men je hulp vraagt, als je eigenlijk vooral naar huis wilt. Wat weer een mooie kans geeft om zelfverzekerd te vragen of je daar later op kan terugkomen).

Een ander voorbeeld is wanneer ik tegen een gesprek of situatie opzie. Ik probeer dan van tevoren te visualiseren hoe ik de ideale versie van mij zich dan voelt en reageert. Als het dan het moment van de waarheid is, probeer ik dat gevoel weer op te roepen en te zeggen wat ik wilde zeggen. Meestal helpt dit wel met het minder twijfelen over wat de ander denkt en beter voor mezelf op te kunnen komen.

Dit is natuurlijk helemaal niet afhankelijk van of je hersenletsel hebt of niet. Voor mijn hersenletsel was ik ook al introvert en maakte ik hier ook al gebruik van.

Je grenzen erkennen

Het hersenletsel brengt echter wel met zich mee, dat je je steeds bewust moet blijven van je grenzen. Want helaas gaat de vlieger niet op om te doen alsof je geen hersenletsel hebt. (Natuurlijk moest ik dit ook uitproberen, maar dit leidde tot het voor de hand liggende resultaat van meerdere dagen in bed).

Over het algemeen denk ik dat ik dit inmiddels best goed doe. Ik weet nog een vakantie twee jaar geleden waarin ik mijn onzekerheid te baas wilde zijn. Ik werd uitgenodigd om ’s avonds nog een drankje te doen met mensen uit het hostel. Ik wilde graag de routine doorbreken van een veilige en vroege avond naar bed gaan en dus stemde ik in. En ik ben nog steeds blij dat ik dat heb gedaan. Het was de eerste keer sinds mijn ongeluk dat ik nog ‘laat’ uit was en naar een kroegje ging.

Door me sterker voor te doen, lukte het me om uit mijn comfortzone te stappen, een sociale activiteit te ondernemen en meer zelfvertrouwen te krijgen. Niet alleen vertrouwen in het nog steeds kunnen doen van dit soort dingen, maar ook dat ik verstandige beslissingen kon nemen.

Want ik doe natuurlijk wel oordoppen in, dronk geen alcohol en in heuse Assepoesterstijl ging ik wel heel vroeg weer weg. Maar daardoor is het nu wel een goede herinnering en hoefde ik niet meerdere dagen in bed te herstellen.

Dat is ook de reden dat ik geen hakken draag op mijn dress to impress dagen. Weinig energie betekent ook dat ik wat minder stabiel ben en vaker mijn evenwicht moet zoeken. Om dan op hakken te lopen is vragen om te vallen, iets wat ik liever vermijd.

Verder

Tijdens de online zoektocht vond ik ook een artikel dat maar liefst acht fake it, until you make it voorbeelden opnoemt waarvoor wetenschappelijk bewijs kan worden geleverd. Het leuke is dat een aantal van deze strategieën zeer herkenbaar zijn!

Ik geloof dan ook zeker dat deze benadering je kan helpen in situaties waarin je je onzeker of kwetsbaar voelt. Zolang je maar trouw blijft aan jezelf en je fysieke (en financiële) grenzen respecteert. Ik ben dan ook zeker van plan om op deze manier nieuwe dingen en situaties uit te proberen en mijn eigen kracht te (her)ontdekken.

Probeer jij dit bewust toe te passen? Wat zijn jou ervaringen hiermee?

Geef een reactie