Tips voor het vinden van avontuur in je dagelijks leven

avontuur vinden in je dagelijks leven

Knipper twee keer met je ogen en er is weer een week voorbij, zo voelt het in ieder geval. Er zijn van die periodes die voorbij lijken te vliegen. Waarbij de dagelijkse beslommeringen je zo bezig houden, dat als je een moment stilstaat je je opeens realiseert dat het al bijna zomer is.

Bewuster leven

Ik kan vaak zo opgaan in alle bezigheden, dat ik vergeet van het moment te genieten. In mijn hoofd ben ik bezig met dingen die nog moeten gebeuren of die al gebeurd zijn. Waarmee ik natuurlijk volledig vergeet om in het ‘nu’ te leven. Elke keer neem ik me weer voor om wat bewuster te leven. Om niet simpelweg van weekend naar weekend, of nog erger van vakantie naar vakantie te leven. Het voelt soms alsof ik van weekend naar weekend, of nog erger van vakantie naar vakantie leef.

Met in je hoofd continu ergens anders zijn bereik je immers niets. Je kunt je nog zoveel zorgen maken over wat er nog komt, maar dat verandert er niets aan. Hetzelfde geldt voor het keer op keer herleven van wat al gebeurd is. Het maakt je waarschijnlijk alleen maar ongeruster en helpt waarschijnlijk ook niet om positief over jezelf of anderen te denken. Maar het gaat wel ten koste van je tijd en voor je het weet is de dag weer voorbij.

Tijd en energie

Maar ja, hoe probeer je dan bewuster te leven? Hoe kun je ook je werkdag als een volwaardige dag zien en niet alleen als een te nemen hindernis?

Waarschijnlijk denk je nu aan dingen als meditatie of mindfulness. En ja, hiermee kan je je geest absoluut oefenen om bewuster in het nu te zijn. Dus probeer dat zeker. Het lukt mij maar niet om hier een dagelijkse of zelfs wekelijkse gewoonte van te maken. Toch wil ik nog steeds wat bewuster leven en genieten van de dag.

We hebben immers helemaal geen garantie over wat nog moet komen. Waarschijnlijk hebben we zelf, of in onze omgeving, allemaal de kwetsbaarheid van het leven ervaren. We kunnen dan wel dingen voor de toekomst plannen, maar we hebben geen enkele zekerheid dat dingen gaan zoals we denken. Waarom genieten we dan niet van vandaag? Ik schrijf dit ook om mezelf te inspireren en hoop dat ik ook mijn gewoontes aanpas. Ik val maar al te makkelijk in de valkuil van de dagelijkse sleur, maar hierdoor lijken helaas alle dagen wel op elkaar.

Klein beginnen

Aangezien tijd en energie voor de meesten van ons beperkende factoren zijn, heb ik besloten om te proberen avonturen in mijn dagelijks leven te vinden. Om met kleine dingen gewoontes te doorbreken, nieuwe dingen te ontdekken en hopelijk weer mijn gevoel van verwondering te hervinden.

Als je dit ook wil (en kan) proberen, dan presenteer ik hierbij mij acht tips voor het vinden van avontuur in je dagelijkse leven:

 1. Neem eens een andere weg naar je werk/supermarkt/opleiding/afspraken
  Verken en ontdek je eigen omgeving. Wie weet kom je nog leuke kleine straatjes tegen, verborgen parkjes of zie je opeens een hele andere kant van je woonwijk.
 1. Verander je eetgewoontes
  Begin bijvoorbeeld eerst eens met het nagerecht en eet dan pas je hoofdgerecht. Of eet tussen de middag warm en ’s avond brood. En ontdek hoe je dat vindt.
 1. Doe iets wat je als kind al leuk vond
  Bijvoorbeeld het springen in regenplassen of in de golven in zee, schommelen of met blote voeten door het gras lopen. Voel weer het plezier dat je als kind had en ontspan.
 1. Maak eens een want-to-do lijst
  In plaats van op de schrijven wat je allemaal nog moet doen, maak eens een lijstje met dingen die je wilt doen, maar steeds voor je uit schuift. Als je tijd en energie hebt, gebruik dat lijstje dan als inspiratie.
 1. Ga uit je comfortzone
  Zoek weer contact met iemand die je lang niet meer hebt gesproken, vertel iemand eens echt hoe het met je gaat of ga eens in je eentje op een (rustig) terras zitten. Super spannend allemaal, maar wie weet wordt je aangenaam verrast.
 1. Leer iets nieuws
  Op YouTube staan eindeloze instructie-filmpjes over de meest uiteenlopende onderwerpen. Van kapsels, tot koken en van knutselen tot het leren van een instrument. Zoek iets wat je altijd al hebt willen proberen en wie weet welk talent je ontdekt!
 1. Verander je perspectief
  Leg je hoofdkussen eens aan de ander kant van je bed of zet je stoel eens aan de andere kant van de kamer en je ziet je eigen huis ineens met hele andere ogen.
 1. Probeer iets nieuws
  Haal iets in de supermarkt dat je nog nooit hebt gegeten, bijvoorbeeld nieuwe groente- of fruitsoort, of een exotisch product. Tegenwoordig vind je invloeden uit veel verschillende landen en culturen in je supermarkt waarmee het de uitgelezen kans biedt om je horizon te verbreden.

Doorbreek je sleur, stap in het onbekende en beleef een mini avontuur op je eigen vierkante meter!

Heb jij nog aanvullingen of heb je van bovenstaande lijstje al punten die je graag probeert?

 

 

 

 

 

Geef een reactie