5 tips voor het vinden van geluksmomenten

tips voor vinden geluksmomenten

Zoals wellicht op te maken was uit mijn vorige berichten, waren de afgelopen weken soms best zwaar. Wat natuurlijk heel vervelend was, maar wat wel de uitgelezen kans bood om (actief) naar geluksmomenten te zoeken. Het feit dat ik een slechte dag of week heb, wil immers niet zeggen dat ik vervolgens elk moment van die dag daardoor moet laten bepalen.

In plaats van te wachten tot het weer beter gaat, kan je zelf een klein geluksmomentje creëren. Met slechts een klein geluksmomentje op een verder slechte dag, heb ik dan toch het gevoel dat die dag me iets goeds heeft gebracht.

Aangezien ik me weer een stuk beter voel, had ik genoeg inspiratie om deze blogpost te schrijven. Het lezen van blogposts met tips van anderen, is namelijk een van mijn favoriete bezigheden. Hierdoor raak ik altijd weer geïnspireerd om nieuwe dingen te proberen, plannen te maken of oude gewoontes te doorbreken. Daarom vind ik het ook extra leuk om zelf weer zo’n bericht te schrijven.

Vijf tips voor het vinden van geluksmomenten

 1. Sta jezelf toe je slecht voelen
  Dit is niet nummer een, maar wel het eerste item van deze lijst. Het begint immers met het stoppen met het vechten tegen jezelf. Om je plannen en verplichtingen los te kunnen laten of op zijn minst keuzes te maken. Bij mij kost deze stap altijd moeite, ik wil immers gewoon meedoen en iedereen heeft wel eens een slechte dag. Maar wanneer een slechte dag betekent dat je de halve dag in bed moet liggen en je de dag daarna nog steeds moet herstellen, dan is het misschien tijd om naar je lichaam te luisteren. (Toch fijn dat ik mezelf achteraf zo’n goed advies kan geven :))
 1. Doe iets waar je stiekem heel erg van geniet (wat de Engelsen zo mooi a guilty pleasure noemen)
  Om even je negatieve gevoelens te ontsnappen, doe je bewust iets waar je van kan genieten. Voor mij is dit het eten van een overheerlijk en ongezond stuk taart, chocola of ijs, of het opnieuw kijken van nostalgische films of series. In plaats van je druk te maken over dingen die je eigenlijk zou moeten doen of dingen waar je geen controle over hebt, doe je iets wat je plezier brengt. De uitdaging is om in het moment te blijven, ervan te genieten en je zorgen even opzij te zetten.
 1. Noem drie dingen waar je die dag dankbaar voor bent
  Ik probeer elke avond in bed drie dingen te noemen waar ik die dag dankbaar voor was. Dit kunnen hele kleine dingen zijn. Het liggen in een net opgemaakt bed, iemand die iets opraapte dat je had laten vallen of een collega die je bij binnenkomst een kop vers gezette koffie geeft. Door hierbij stil te staan merk ik dat dit soort kleine positieve dingen mij meer opvallen en ik meer waardering voel. Juist tijdens moeilijke dagen helpt het me om bewust na te denken over waar ik die dag dankbaar voor ben. Zodat ik de dag met een positief gevoel afsluit. Zelfs wanneer ik niet verder kom dan dankbaar te zijn voor de regen waardoor het minder lawaaiig is buiten, dat ik die dag drie keer naar bed kon gaan en dat ik overdag goed heb kunnen slapen.
 1. Ga de natuur in
  Deze tijd van het jaar is het perfecte moment voor het vinden van geluksmomenten in de natuur. Ik loop regelmatig langs vijvers en sloten en elke keer als ik jonge gansjes of eendjes zie, is mijn dag weer goed. Het kijken naar deze kleine, donzige wezens terwijl ze de wereld ontdekken, brengt altijd een glimlach op mijn gezicht. Ongeacht het seizoen heeft het zijn in de natuur altijd positieve gezondheidseffecten. Wanneer je dus naar buiten kan, ga naar een groene omgeving, kijk om je heen en kom even tot rust.
 1. Vraag hoe anderen je zien
  Ik zal eerlijk toegeven dat ik deze altijd wel spannend vind. In mijn geval heeft dit wel heel erg geholpen in een tijd waar ik enorm aan mezelf twijfelde. Ik had toen de opdracht meegekregen om drie mensen, die mij goed kennen, te vragen om uit een lijst drie positieve karaktereigenschappen te kiezen die mij het beste omschreven en hun keuze uit te leggen. Dit helpt om erachter hoe anderen jou zien. We vertellen onszelf immers de hele dag door verhalen over hoe anderen naar ons kijken, maar weten natuurlijk niet of dat klopt. Om te horen hoe anderen mij zagen, hielp met het doorbreken van de negatieve verhalen die ik mezelf vertelde.
 1. Verlies jezelf in muziek
  Wanneer ik afleiding van de gedachten in mijn hoofd nodig heb pak ik mijn mp3 speler erbij. Ik kies dan een van mijn favoriete instrumentale stukken, zet die op repeat en verlies mezelf in de muziek. Ik kan me dan even op iets anders focussen, waardoor ik mijn gedachten los kan laten en weer rust en ruimte in mijn hoofd krijg.In een grot in Wales werd ik hieraan herinnerd. Ik had besloten om de grotten te bezoeken. Wat een leuk idee was, tot ik me in de eerste grot realiseerde dat mijn hersenletsel helaas niet mijn claustrofobie had weggenomen (een mens kan toch hopen 🙂). Ondanks mijn angsten wilde ik toch ook nog een tweede grot bezoeken. Ik was er immers toch. Terwijl ik mijn angsten probeerde te beteugelen, hoorde ik ergens muziek. Twee stappen verder herkende ik opeens de melodie. Het was Pachelbel’s Canon in D, een van mijn favoriete nummers om naar te luisteren als ik het even nodig heb. Het voelde als een surrealistisch, haast magisch, moment om juist op dat moment dat ene nummer te horen. Hierdoor heb ik glimlachend de rest van de grot bewonderd en was het een perfect moment om dankbaar voor te zijn.

Ik hoop dat deze lijst jou ook kan inspireren of helpen. Mocht je zelf andere dingen doen om geluksmomenten te vinden, laat het dan vooral weten in de reacties hieronder!

pin geluksmomenten vinden

3 antwoorden op “5 tips voor het vinden van geluksmomenten”

 1. Na lang vechten met en tegen mezelf, doe ik na hulp en coaching van mijn #schaduwengeltje vijf van de zes dingen bijna automatisch
  \o/

  1. Wat goed dat je wel hulp heb gezocht! En fijn dat je nu beter met je ‘nieuwe ik’ kan omgaan, dank voor het delen!

Geef een reactie