Weer geïnspireerd worden, 3 TED-talks die hielpen

geinspireerd worden

Na mijn hersencellen zoveel mogelijk ontzien te hebben in de afgelopen weken, is het weer tijd om ze wat actiever te krijgen. Ik wilde enthousiast worden, iets leren en dat gevoel van verwondering weer oproepen.

Dankzij de moderne techniek hoef je daar niet eens je huis voor te verlaten. Een van mijn favoriete sites om te bezoeken als ik mijn horizon wil verbreden, is TED.

Voor degene die nog nooit van TED hebben gehoord, TED is een non-profit gericht op het verspreiden van ideeën, via korte en krachtige presentaties (de zogenoemde TED-talks). Via hun site zijn TED-talks over uiteenlopende onderwerpen te vinden. Bij sommige is zelfs Nederlands ondertiteling beschikbaar.  Mocht je je dus een keer vervelen, dit is een prima site om dan te bezoeken en weer op nieuwe ideeën te komen door filmpjes te kijken.

In plaats van weer redelijk gedachteloos een serie te kijken, heb ik deze week een aantal inspirerende TED-talks bekeken. Ik werd zo enthousiast dat ik er drie wilde delen, die mij het meest motiveerden.

Aangezien het zomer is, ben je hopelijk in de gelegenheid om ze te kijken, terwijl je op een ligstoel, in een hangmat of thuis op de bank ligt.

3 TED-talks om te inspireren

1. Susan Robinson over het falen beperkt te zijn (Helaas niet met NL ondertiteling)

Susan geeft een zeer inspirerend en grappige TED-talk met 5 tips om te falen beperkt te zijn. Wanneer je immers het label van een beperking of handicap hebt, kan het immers voelen (soms dankzij de reactie van anderen) alsof je ‘minder’ bent. Soms kom ik erachter dat ik deze fout zelf ook maak.

Dit filmpje inspireerde mij weer om anders naar mezelf te kijken. Met  twee tips ga ik de komende tijd aan de slag. Allereerst de tip om erachter te komen welke kracht je hebt ontwikkeld. Welke kracht heb ik moeten leren of ontwikkelen door het leven met hersenletsel?

De tweede tip die ik ga opvolgen is om onbevreesde doelen na te streven. Om je niet te laten beperken door je beperkingen, maar om te durven, proberen en te doen.

Mede in het licht van durven en doen, kwam het volgende filmpje goed van pas.

2. Tim Ferris – Waarom het beter is je angsten te bepalen dan je doelen

Je kent Tim Ferris misschien wel als de schrijver van de bestseller ‘ De 4-urige werkweek’. In deze talk legt hij uit dat je je angsten kan overwinnen door ze te definiëren. Om in actie te komen, in plaats van toe te geven aan angsten en twijfels. In het filmpje legt hij uit welke oefening hij gebruikt om met stressvolle situaties om te gaan en  hoe je onderscheidt kan maken tussen de dingen waar je wel en geen controle over hebt. Van dit filmpje is ook nog eens de Nederlandse ondertiteling beschikbaar!

Ik ga deze oefening  ook zeker proberen. Maar al te vaak lig ik mij ’s nachts zorgen te maken over dingen die nog moeten gebeuren of waar ik geen controle over heb. Dit verhaal inspireerde mij om eens een andere aanpak te proberen.

3. Suzanne Simard – Hoe bomen met elkaar praten

De titel verraadt het al. Dit filmpje heeft geen inspirerende boodschap om in je eigen leven te proberen. Maar dit filmpje maakte bij mij wel weer dat gevoel voor verwondering wakker. Misschien moet ik ook verklappen dat ik Biologie heb gestudeerd en dit soort berichten altijd mijn groene hart sneller doet kloppen.

Ik herontdekte weer hoe cool de natuur is en hoeveel meer er te leren valt. In het filmpje vertelt Suzanne over haar onderzoek in bossen. Of beter gezegd de onderlinge verbondenheid tussen de bomen in een bos. Blijkbaar communiceren bomen onderling via het wortel- en schimmelsysteem in de bodem. Ze  wisselen voedingsstoffen, hormonen en waarschuwingssignalen uit. Deze uitwisseling gebeurd ook nog eens tussen verschillende soorten! Sterker nog, als de ene boom bladeren heeft in de winter, dan krijgt die soort extra voedingsstoffen van de soort zonder blad. Hoe cool is dat! Bomen weten zelfs welke bomen hun kinderen zijn en geven die bomen nog wat extra’s waardoor ze beter opgewassen zijn tegen verstoringen van buitenaf.

Naast de ontdekkingen is het ook nog best een grappige presentatie. Na het kijken hiervan heb ik het ‘door een bos lopen’ direct op mijn ‘want-to-do-lijst’ voor de vakantie gezet. 🙂

Ik hoop dat jij ook wat inspiratie in deze filmpjes of op de TED site kan vinden.

Aangezien ik de komende week op vakantie ga, zal het iets langer duren voor de volgende post online staat. Ik hoop die ergens rond 20 augustus te posten. (Hopelijk werkt het verantwoordelijk stellen als een stok achter de deur, zodat er dan daadwerkelijk iets online komt. ;))

Mocht je ook weg gaan dan hoop ik dat je ervan kan genieten en de batterij weer even kan opladen.

Geef een reactie