De valkuilen van het dagelijkse leven

dagelijks leven

Twee weken na mijn vakantie heeft het vakantiegevoel het toch echt afgelegd tegen de sleur van het dagelijkse leven. Ik zit wederom weer helemaal in mijn normale werkritme. De vaste activiteiten, het wakker worden voor de wekker en het reikhalzend uitkijken naar het eerste kopje koffie om de dag echt te beginnen.

Aan de ene kant is het wel fijn als alles via een vast ritme gaat. Je hoeft namelijk niet zo na te denken en kan bijna op de automatische piloot je dag doorkomen. Zolang alles gaat volgens verwachting, houd je ook nog eens met een beetje geluk wat energie over aan het einde van de week.

Er zit echter ook een nadeel aan, ik merk dat ik veel minder bewust leef. In plaats van ideeën die opwellen en het zien van mogelijkheden, ben ik voornamelijk bezig met wat er allemaal nog moet gebeuren voordat het weer weekend is. Helemaal niet bewust leven, maar vooral het zoeken van afleiding. Het vinden van rust kost dan ook een hele hoop meer moeite. Ik moet mezelf echt dwingen om mijn aandacht bij het moment te houden. Om (nog steeds) te proberen of mediteren eindelijk een gewoonte kan worden.

Voordat ik er erg in had, was ik al op dinsdag in mijn hoofd helemaal bij het weekend. Maar dit was toch niet wat ik wilde. Ik had nou juist allemaal goede voornemens over wat bewuster leven. Over te proberen genieten van elke dag.

De ontdekking

Pas toen ik min of meer noodgedwongen een dag rust moest zoeken, realiseerde ik me dit. Ik had weer zo’n dag waarbij alles te veel is. In plaats van me zorgen te maken over wat er nog allemaal moest, kon ik me alleen maar focussen op hoe ik me nu voelde. Achteraf gezien kwam dit heel goed uit, omdat ik me toen pas realiseerde dat ik weer volledig in dat oude en vertrouwde ritme was gevallen.

De aanleiding van deze ontdekking was een diner. Jawel, een nieuwe mijlpaal. Ik ben zowaar in de avond met mensen uit eten gegaan. Ik kan me niet eens meer de laatste keer herinneren dat ik uit eten ben geweest. Ik was natuurlijk wel een stuk beter voorbereid dit keer. Ik zorgde ervoor dat ik in de voorafgaande dagen genoeg gerust had, had mijn oordoppen, nam tussentijdse pauzes en had de twee daaropvolgende dagen volledig vrij gehouden zodat ik weer kon bijkomen. Ik dacht dat ik toch eindelijk wist hoe ik voor mezelf moest zorgen.

Het resultaat? Nou, het eten was super leuk en die twee bijkom dagen waren niet eens zo slecht als ik had verwacht. Met als resultaat dat ik op dag drie vooral heel enthousiast was. Dit ging goed, ik kon dit veel vaker gaan doen! Zolang ik alles goed plande, kon ik veel vaker uit gaan!

Tsja, deze gedachte was natuurlijk een beetje de goden verzoeken. 🙂

In de loop van de dag besloot mijn lichaam om te laten merken dat het niet allemaal zo rooskleurig was. Migraine, geen energie en je niet meer kunnen concentreren.

Oké, ik ben dus nog steeds iets te enthousiast over mijn eigen kunnen. Desondanks voelde het super om iets nieuws geprobeerd te hebben. Dat dat eten zo leuk was, maakte de slechte momenten meer dan waard. Het heeft me dan ook wel weer gemotiveerd om uit die dagelijkse sleur te komen. Om wederom te proberen wat meer van de dag te genieten, in plaats van het aftellen naar het weekend.

Het anders willen en bewuster leven

Ik heb gemerkt dat het helpt als ik tijdens slechtere momenten kan terugkijken naar dingen waar ik blij van word of waar ik trots op kan zijn. Ik luisterde toevallig naar een podcast waar iets werd gezegd in de trant van: je leven moet niet een worsteling met een paar geluksmomenten zijn, maar een gelukkig leven met momenten van worsteling. Nou ja zoiets, maar dit onderstreepte voor mij  wel weer het belang om in ieder geval te proberen van elke dag te genieten. Of om te zoeken naar dat soort momenten, elke dag weer.

Dus ik besloot maar om meteen te proberen dit ten uitvoering te brengen. Ik had toevallig ook een artikel gelezen over de voordelen van iets vroeger opstaan om te kunnen sporten. Je hoeft dan namelijk de rest van de dag jezelf niet meer te overtuigen om te gaan sporten en begint de dag met iets waar je trots op kan zijn.

Na het zien van vele YouTube filmpjes, heb ik eindelijk een yoga kanaal gevonden, met filmpjes die ik ook kan doen. Inmiddels is het de derde dag dat ik ben begonnen met een half uur yoga. Tot nog toe bevalt me dit wel. Het helpt als ik de dag begin met het gevoel dat ik trots kan zijn op mezelf, ik heb al gesport. En ik moet zeggen, ik slaap ook een stuk beter in de middag. 🙂

Voornemen

Met kleine dingen als wat vroeger opstaan, meer aandacht voor mijn omgeving en een positievere mindset hoop ik dat het geluksgevoel dat ik in de vakantie had, weer wat vaker te voelen in het normale leven.

Het blijft natuurlijk maar zeer de vraag of dit een gewoonte gaat worden, maar ik ga het in ieder geval proberen. Hopelijk helpt dit ook om de wat slechtere dagen wat beter door te komen. Want die zal ik nog ongetwijfeld hebben, maar het zou fijn zijn als ik er dan wat sneller weer bovenop kom.

Tel jij ook af naar het weekend? Heb jij een manier gevonden om elke dag momenten te vinden die je het gevoel van geluk brengen? Eerder wakker worden om te sporten: een verschrikkelijk idee, iets wat je al doet, iets wat je zou willen dat je lichaam kon of een andere optie die je wilt delen?

Geef een reactie