Kwetsbaar durven zijn; waarom ik het probeer

kwetsbaar durven zijn

Kwetsbaar zijn, ofwel jezelf te zijn met al je onvolmaaktheden. Om jezelf goed genoeg te vinden, in plaats van het streven naar meer succes, schoonheid of populariteit. Je kwetsbaar durven opstellen is nog best moeilijk. Dat vraagt moed.

Kwetsbaar zijn

Er is een beroemde TED talk over de kracht van kwetsbaar zijn door Brené Brown. Als je die nog niet hebt gezien, dan is het zeker een aanrader om alsnog te kijken. Ik heb dit filmpje denk ik al in 2012 gezien, maar heb er toen verder niets mee gedaan.

Dat terwijl ik mij toen al enorm druk kon maken over hoe anderen mij zagen en of ik wel goed genoeg was. Ik vroeg me af of ik mijn werk wel goed genoeg deed, een goede vriend was en mijn leven goed had ingevuld. In plaats van deze twijfels te delen met anderen, deed ik me sterker voor. Terugkijkend was ik meer bezig om een ideaalplaatje te bereiken en alles maar te kunnen, dan stil te staan bij hoe het echt met me ging.

Opeens klikt het

Ondanks dat ik er toen niets mee deed, bleef het wel in mijn onderbewustzijn hangen. Een jaar later kreeg ik een ongeluk en werd alles opeens anders. Het moeten leren leven met hersenletsel, zorgde ervoor dat mijn twijfels alleen maar toenamen. Nu had ik ook nog eens een label en moest ik leren leven met beperkingen. Dat perfecte plaatje raakte alleen maar verder uit zicht. Gelukkig was het niet zo dat ik hier elke dag mee bezig was. Maar het hield me wel wakker als ik ’s nachts niet in slaap kon vallen.

Je zorgen maken en je beter voor doen, kost een hoop energie. Ik merkte dan ook dat ik steeds vaker aan dit filmpje terug moest denken. Waarom zou ik gewoon niet blij kunnen zijn met wie ik was? Hoeveel energie het zou schelen als ik me niet steeds anders zou voordoen?

Het was tijd om de moed te vinden om dingen anders te gaan doen.

Kleine stapjes

Dit blog beginnen heeft me daarin zeker geholpen. Schrijven is voor mij een manier om mijn onzekerheden, emoties of twijfels onder ogen te zien en te verwoorden. Hierdoor is het ook makkelijker om daarover met anderen te praten. Dat wil echter bij lange na niet zeggen dat ik het hele kwetsbaar zijn nu onder de knie hebt.

Met kleine stapjes ben ik wel op weg. Afgelopen zomer had ik een openbaring over de kracht van kwetsbaar zijn.

We worstelen allemaal

Ik was op vakantie en had al twee dagen met dezelfde mensen opgetrokken. Ik had echter nog niet vertelt over mijn hersenletsel. Ik vind het altijd lastig om hierover met nieuwe mensen te praten en vermijd dat dan ook liever.

We gingen die dag naar een supermarkt om avondeten te halen. Supermarkten en ik zijn geen goede combinatie. Al vrij snel voelde ik dat ik overprikkeld raakte. Ik voelde een paniekaanval opkomen en moest de winkel zo snel mogelijk verlaten. Eenmaal buiten, realiseerde ik me dat dit de uitgelezen kans bood om te oefenen met kwetsbaar zijn.

Nadat iedereen weer buiten was, besloot ik de sprong in het diepe te wagen. Ik probeerde zo eerlijk mogelijk te vertellen over mijn hersenletsel en waarom ik die winkel was uit gegaan. Wat volgde was een super eerlijk en open gesprek. Ik kwam erachter dat hoewel we er allemaal ‘normaal’ uitzagen, we allemaal een zware periode in ons leven hebben gehad. We bleken allemaal onzichtbare beperkingen te hebben waarmee we rekening moesten houden.

Dat was niet het enige open en eerlijke gesprek van die vakantie. Een paar dagen later, deed ik eenzelfde ontdekking. Door mijn onvolkomenheden te delen, deelden zij die van hen. Weer realiseerde ik me dat hoewel het misschien lijkt alsof we alles onder controle hebben, we allemaal onze eigen onzichtbare worstelingen hebben.

Geleerd

Kwetsbaar zijn loont. Allereerst voelt het bevrijdend om jezelf te zijn. (Wat me deed realiseren hoe vermoeiend het is om te doen alsof.) Wanneer je je onvolkomenheden kan omarmen in plaats van te (ver)oordelen, kan je ook vriendelijker over jezelf denken. Het biedt ook een kans om elkaar beter te leren kennen. Om te ontdekken dat we minder verschillend zijn dan we denken.

Ik geef toe dat ik het nog steeds spannend vind om me kwetsbaar op te stellen, maar hopelijk wordt dit steeds wat makkelijker.

Heb jij een positieve of negatieve ervaring met kwetsbaar zijn? Vind jij het makkelijker om eerlijker te zijn over en met jezelf? Waar heb jij moeite mee? 

Geef een reactie