16 tips om de feestdagen te overleven met hersenletsel

tips overleven feestdagen hersenletsel

De dagen worden korter, de bladeren vallen van de bomen en de verwarming staat weer aan. Jawel, winter is coming (kon het niet laten en ik kijk niet eens GoT 😉). En dat betekent dat er ook weer een hele hoop feestdagen aankomen.

Ik keek altijd uit naar de kerstdagen. De versieringen, lichtjes, de kerstfilms en natuurlijk alle kersttradities. Keek, ja. Want hersenletsel heeft ook dit veranderd. Kerst is niet langer alleen leuk en gezellig. Het is topsport geworden.

Feestdagen kosten gewoon een hele hoop energie. Niet alleen omdat je van je schema moet afwijken, maar ook door alle lichtjes, de liedjes die je overal hoort en alle drukte. Hierdoor is de decembermaand, op zijn zachtst gezegd, een stuk uitdagender geworden.

Toch hoop ik dat het dit jaar weer ietsjes beter gaat dan de voorgaande jaren. Aangezien een goede voorbereiding het halve werk is, heb ik besloten alle lessen die ik de afgelopen jaren heb geleerd op een rij te zetten. Hopelijk kan ik zo van mijn fouten leren en misschien ook nog anderen inspireren (en omdat ik gewoon graag lijstjes maak :)).

Pin: tips overleven feestdagen hersenletsel

Tips om de feestdagen te overleven met hersenletsel

Planning

Alleen al het denken aan alles wat er op je afkomt, kan overweldigend zijn. Daarbij moeten er ook moeilijke keuzes gemaakt worden.

 1. Schrijf alle festiviteiten en bijbehorende activiteiten op die je kan doen en die je extra energie kosten.
 2. Kies hieruit de festiviteiten en activiteiten uit die je echt heel graag wilt doen.
 3. Wees eerlijk tegen jezelf. Hoe haalbaar is het om al deze dingen te doen, naast alle dagelijkse ‘gewone’ taken? Welke aanpassingen kun je maken om het jezelf wat makkelijker te maken?
 4. Plan ook alvast je rustmomenten in en zorg dat je je hieraan houdt. Gebruik hiervoor een timer of vraag iemand om je een signaal te geven als je moet rusten.

Voorbereiding

Hierna komt de voorbereiding. Wat kun je van tevoren doen, wanneer je van plan bent om naar een festiviteit met anderen te gaan , zoals een familiediner.

 1. Zorg dat je voldoende uitgerust bent als je ergens heen gaat of iets gaat doen.
 2. Zorg ervoor dat je altijd een overlevingspakket bij je hebt, voor als je overprikkeld raakt. (In mijn pakket zitten oordopjes, slaapmasker, paracetamol, kleine snoepjes (voor de suiker en de afleiding), mp3-speler, menthol stick (voor bij een paniekaanval) en water).
 3. Zorg ervoor dat je je op je gemak voelt, in de outfit die je van plan bent om te dragen.
 4. Verzin alvast een reactie op de vragen of opmerkingen die je zeer waarschijnlijk zal krijgen. Vragen als ‘hoe gaat het?’, ‘wat doe je nu?’ of ‘ben je weer beter?’. Hierdoor weet ik wat ik moet zeggen en hoef ik niet nerveus en stamelend te reageren.

Cadeaus

Mocht je de traditie hebben om cadeautjes uit te wisselen, maak het jezelf dan vooral niet te ingewikkeld.

 1. Winkels zijn helemaal in deze tijd, een aanslag op je zintuigen. Als je er echt heen moet, bereid je dan goed voor. Kies anders voor het bestellen via internet.
 2. Ga op de doe-het-zelf tour. Je kan vrij simpel ook zelf leuke cadeautjes maken. Het internet staat vol ideeën en stappenplannen hiervoor. Zoek op de term ‘DIY kerstcadeaus’ en vind iets dat bij je past.
 3. In plaats van iets fysieks, kan je ook een ervaring geven. Maak een leuke uitnodiging of coupon, om de ander uit te nodigen samen met jou een activiteit te ondernemen.

De festiviteiten zelf

Dit is waar het bij mij bijna altijd mis gaat. Ik ‘vergeet’ namelijk mijn plan te volgen als ik het gezellig vind.

 1. Als er kaarsjes, kerstlichtjes of muziek aan staat, vraag dan of het uit kan als je prikkelgevoelig bent voor licht of geluid.
 2. Zorg dat je niet de hele tijd in een drukke (woon)kamer blijft. Vind een rustige plek om een gesprek te voeren.
 3. Houd je aan je rustmomenten. En onthoud: Wanneer je ergens weggaat met het gevoel nog energie over te hebben, dan heb je het goed gedaan!

Wees lief voor jezelf

De eerste jaren was ik continu aan het vergelijken met voor mijn hersenletsel. Wat me alleen maar meer teleurgesteld maakte. Wees je ervan bewust dat dingen nu anders zijn en pas je verwachtingen aan.

 1. Probeer te genieten van, en dankbaar te zijn voor, de kleine dingen. Het elkaar weer zien, een lieve kaart ontvangen of een geslaagde maaltijd. Vergeet niet om te zien wat je allemaal wel kan doen.
 2. Je kunt natuurlijk ook altijd een nieuwe traditie in het leven roepen. Verzin iets nieuws, iets dat wel kan doen en waar je zelfs naar uit kunt kijken. Oudejaarsavond is voor mij de ergste avond van het jaar. Daarom is mijn nieuwe traditie om op die dag(en) ervoor te zorgen dat ik ergens op vakantie ben waar het rustig is.

Wees lief voor jezelf, vrouw met hart

Ik hoop dat hier ook voor jou iets nuttigs tussen stond! Heb jij nog tips om toe te voegen? Kijk jij uit naar de feestdagen? Welke feestdag is jouw favoriet/ergste en waarom?

Geef een reactie