5 dingen die ik door mijn hersenletsel heb geleerd waarvoor ik dankbaar ben

dankbaar hersenletsel

Met de feestdagen in aantocht is ook de koopjeswoede weer losgebarsten. Maar ondanks de gelikte foto’s in alle blaadjes, ben ik ervan overtuigd dat het hebben van meer spullen je geen gelukkiger mens maakt. Wat ik wel geloof is dat je je gelukkiger kan voelen, door te oefenen in dankbaarheid. Om wat vaker stil te staan bij alles waar je dankbaar voor bent.

Maar kan je een gevoel van dankbaarheid hebben voor iets dat je leven moeilijker heeft gemaakt?

Het hebben van hersenletsel betekende dat ik mijn leven moest veranderen. Wat mijn leven soms heel zwaar maakte. Ik kan dan ook niet zeggen dat ik dankbaar ben voor mijn hersenletsel. Daarvoor zijn er teveel dingen die ik niet meer kan of waarvan ik niet meer kan genieten.

5 lessen die ik heb geleerd

Dat gezegd hebbende, was mijn leven voor mijn hersenletsel verre van perfect. Het heeft me dan ook zeker waardevolle dingen geleerd. Ik kan dus wel zeggen dat ik dankbaar ben voor een aantal lessen die ik dankzij mijn hersenletsel heb geleerd. Toen ik hierover nadacht, moest ik meteen aan deze vijf dingen denken:

Het waarderen van vriendschappen

Ik hechtte vroeger veel te veel waarde aan werk en het hebben van een volle agenda. Dit ging vaak ten koste van vriendschappen. Maar in moeilijke perioden heb je de mensen om je heen nodig. Wie je bent als persoon wordt niet bepaald door je werk of een volle agenda, maar door hoe je met anderen omgaat.

Dingen niet als vanzelfsprekend ervaren

Het leven kan in een oogwenk veranderen. Ook heb je geen garantie dat morgen een goede dag zal zijn. Daarom is het van belang om niet steeds de dingen voor je uit te schuiven die belangrijk voor je  zijn of waar je naar uitkijkt. Onze enige zekerheid is dat we leven op dit moment. Zorg er dus voor dat je de juiste keuzes voor jezelf maakt.

Waarde hechten aan ervaringen in plaats van aan spullen

Het hebben van meer spullen betekent alleen maar dat je langer bezig bent met schoonmaken en opruimen. Dit kost energie die ik veel liever in andere dingen stop. Ik hecht ook meer waarde aan nieuwe ervaringen opdoen, omdat ik dan voel dat ik leef. Tenslotte geeft het me ook iets om aan terug te denken op slechte dagen, ter afleiding en motivatie.

Het waarderen van de kleine dingen

Ik heb geleerd om meer bewust naar de kleine dingen te kijken en te genieten van dingen als een hete douche, het gevoel van zonlicht op mijn huid of de smaak van vers brood. Hierdoor kan ik, zeker vergeleken met vroeger, veel meer van dit soort momenten genieten. Door het waarderen van dit soort kleine momenten, kan je er ook voor zorgen dat elke dag een lichtpuntje heeft.

Leven met meer compassie

Ik denk dat ik door mijn hersenletsel meer compassie voor anderen heb gekregen. Ik ben me meer bewust van het feit dat iedereen moeilijkheden moet overwinnen. Dat veel aandoeningen of beperkingen onzichtbaar zijn. Daarom wil ik anderen met meer begrip en vriendelijkheid behandelen.

Ik denk niet dat ik ooit dankbaar ben voor mijn hersenletsel. Maar misschien kan ik wel de manier waarop ik erover nadenk veranderen, door iets vaker stil te staan bij de positieve veranderingen.

Jou bedanken

Tenslotte wil ik van de gelegenheid gebruik maken om jou te bedanken. Dankjewel voor het lezen van mijn blog. Het schrijven helpt mij om mezelf en de wereld te begrijpen. Ik lees graag jullie reacties. Het delen van jullie aanmoedigingen en ervaringen motiveert me om te blijven schrijven.

Dankjewel voor wie je bent.

dankbaar hersenletsel pin

Heb jij iets geleerd door een moeilijke situatie, ziekte of beperking, waar je dankbaar voor bent?
Mocht je zelf een verhaal willen delen of een vraag hebben, laat het me dan vooral weten.

Geef een reactie