Terugblik 2017: top 5 blog berichten

2017 klein

Met de kerstdagen voor de deur breekt de laatste week van 2017 aan. Terugkijkend naar het afgelopen jaar lijkt het wel alsof het jaar voorbij is gevlogen. Misschien is dat wel waarom al die berichten en lijstjes verschijnen die terugblikken op 2017. Om je te helpen met terug te kijken. Om even stil te staan bij het afgelopen jaar. Welke goede dingen er gebeurden, welke lessen je hebt geleerd en de dingen te kiezen die je volgend jaar hoopt te veranderen.

Voorheen denderde ik gewoon in volle vaart verder. Maar, nu ik dit zo opschrijf ben ik er anders over gaan denken. Het is eigenlijk best een goed idee om even stil te staan bij wat er allemaal is gebeurd. Wie weet, kan je door het leren van het verleden soortgelijke fouten in de toekomst voorkomen.

Het voordeel van een blog bijhouden

Deze site is voor mij het grootste verschil met voorgaande jaren. Aangezien ik bijna wekelijks een bericht schreef, is het terugkijken ook een stuk makkelijker en overzichtelijker geworden.

Het schrijven van deze berichten was -achteraf gezien- verrassend makkelijk. Wat dus zeker een goed iets van het afgelopen jaar was. Vooral gezien ik hierdoor werd gedwongen om mijn gedachten en gevoelens onder woorden te brengen. Dat hielp niet alleen bij het open zijn naar anderen, maar ook bij het aan mezelf erkennen hoe het echt met me ging. Alles bij elkaar was deze site zeker een goed idee.

Terugkijkend is (en blijft) mijn grootste uitdaging het vinden van evenwicht. Niet alleen tussen werk en privé, maar meer in het algemeen, in weten wanneer ik moet stoppen. Om op tijd een pauze te nemen, in plaats van het doorgaan tot je tegen een grens oploopt. Hoewel ik een hoop heb geleerd, is er nog zeker ruimte voor verbetering. Ik hoop dat ik dit komend jaar kan verbeteren.

Lijsten

Bij een terugblik hoort, naar mijn bescheiden mening, een lijstje. Daarom heb ik een lijst gemaakt van de vijf blog berichten die het afgelopen jaar het meeste zijn gelezen. Aangezien ik in het Nederlands en Engels schrijf, heb ik een lijstje voor beide talen gemaakt:

Top 5 meeste gelezen berichten in het Engels

blog posts brain injury

  1. 10 kleine dingen die je kan doen om iemand met hersenletsel te helpen
  2. 16 tips om de feestdagen te overleven met hersenletsel
  3. Winkels en hersenletsel – een kwestie van voorbereiding en planning
  4. 5 dingen die ik door mijn hersenletsel heb geleerd waarvoor ik dankbaar ben
  5. Stress en hersenletsel: een kwestie van minder weerbaarheid

Top 5 meeste gelezen berichten in het Nederlands

blog posts hersenletsel

  1. Twijfelen aan wat niet zichtbaar is
  2. 10 kleine dingen die je kan doen om iemand met hersenletsel te helpen
  3. In afwachting van een goede dag – van ontkenning naar acceptatie
  4. Winkels en hersenletsel – een kwestie van voorbereiding en planning
  5. Sneller geïrriteerd en boos na hersenletsel

Nu kan je natuurlijk geen conclusies trekken door alleen te kijken naar hoe vaak iets is gelezen. Maar, toen ik deze lijsten bekeek kwam bij mij wel de gedachte op dat we allemaal vergelijkbare uitdagingen hebben. Dat zelfs als je denkt dat het aan jou ligt, dat niet zo is. Ik vergeet dit nog wel eens, maar als ik er dan weer aan wordt herinnert, helpt dat idee me zeker.

Mijn wens en hoop is dat deze site jou kan helpen bij het herinneren dat je niet alleen bent. Dat we allemaal min of meer in hetzelfde schuitje zitten.

Ik ga nog maar eens was verder reflecteren. 🙂 Dank voor het vinden en lezen van mijn blog en ik wens je fijne, hopelijk prikkelarme, feestdagen toe.

top 5 blogberichten hersenletsel

Geef een reactie