Wat ik leerde van afscheid nemen: 5 voornemens voor een betere ik

Een ahnd die een andere hand een kleine witte bloem geeft

De afgelopen week stond vooral in het teken van afscheid nemen. Het gedag zeggen tegen kennissen, collega’s en vrienden, aangezien ik naast het reizen ook de stad verlaat. En ik heb ontdekt dat dit een van die momenten is, waarbij je erachter komt hoe mensen over je denken. Over de herinneringen die ze aan je hebben, wat ze van je hebben geleerd en wat ze aan je bewonderen.

Bij het derde afscheid kon ik er niet meer omheen. Ik was blijkbaar veel te kritisch over mezelf geweest. Waar ik me druk over had gemaakt en wat ik hoorde van anderen, kwam totaal niet overeen. Misschien is het een open deur, maar voor mij was het zo’n aha-moment. Opeens realiseerde ik me dat ik me veel te veel had druk gemaakt over onbelangrijke zaken. Bijvoorbeeld over hoe anderen over mij dachten, of ik wel aan ieders verwachtingen voldeed en of ik dingen niet beter had moeten doen. Zonde, zowel van de tijd als de energie.

Natuurlijk is het wel een beetje jammer dat ik me dit pas realiseer nu ik weg ga. Maar goed, om mezelf hieraan te herinneren besloot ik dat het een mooi onderwerp was voor een blog. Na het vele afscheid nemen bleven vijf dingen hangen. Vijf dingen die ik wil veranderen. Niet alleen om beter over mezelf te denken, maar ook om anders met anderen om te gaan. (Ja, ik zal toegeven dat ik geloof in het principe om anderen te behandelen zoals je door hen behandeld wilt worden.)

Een ahnd die een andere hand een kleine witte bloem geeft

Vergelijk jezelf niet steeds met anderen

Soms lijkt het gras altijd groener bij de ander. Ik kon (en kan) dan ook best jaloers zijn als ik hoor wat vrienden in het weekend hebben gedaan of als ik foto’s zie op social media. Maar ik kom er steeds meer achter dat dit maar een hele kleine glimp geeft in iemands leven. We hebben allemaal onze eigen moeilijkheden en onzekerheden. Niemand heeft een perfect leven. In plaats van mezelf met anderen te vergelijken, kan ik me veel beter op mijn eigen leven richten. Om ervoor te zorgen dat ik, binnen mijn mogelijkheden, de dingen doe waardoor ik van mijn leven kan genieten.

Stop met de negatieve kritiek op jezelf

Als ik een taak heb afgerond kan ik naderhand altijd minstens drie dingen noemen die beter konden. Wat niet wordt geholpen door mijn perfectionistische inslag. Om ook positieve punten te noemen is dan ook een stuk lastiger. Maar wanneer je je best hebt gedaan en de ander tevreden is, dan moet dat toch gewoon goed zijn? Waarom zou ik dan mezelf moeten bekritiseren? Om dit te veranderen ga ik voortaan voor elk verbeterpunt ook een positief punt noemen. Zo komt het geheel hopelijk wat meer in balans.

Vriendelijkheid telt

Vriendelijkheid wordt enorm gewaardeerd, of je nu buiten bent, op je werk of thuis. En het mooie is dat vriendelijkheid helemaal niet groots en meeslepend hoeft te zijn. Het zit hem al in het geïnteresseerd luisteren naar de ander, te glimlachen of interesse te tonen. Ik ben er inmiddels wel achter dat ik de impact hiervan veel te veel heb onderschat. Vaak weten we niet met welke moeilijkheden anderen moeten leven en een vriendelijk gebaar kan dan zomaar iemands dag veranderen.

Eerlijk zijn over jezelf

Dat vriendelijkheid belangrijk is, betekent natuurlijk niet dat dit ten koste moet gaan van jezelf. Dat gezegd hebbende, vind ik dit nog wel super moeilijk. Ik wil graag helpen en pas me dan graag aan,  ook als dat ten koste gaat van mezelf. Wat natuurlijk helemaal verkeerd is. Daarbij heb ik ook ontdekt dat mensen het heel vervelend vinden als ze erachter komen dat je ze hebt geholpen, ten koste van jezelf. (Wat achteraf gezien super logisch is, ik zou dat immers zelf ook niet willen ontdekken.) Wees dus eerlijk en je zal ook nog eens een hoop energie besparen.

Laat je waardering blijken

Nu ik wegga heb ik zoveel aardige en lieve dingen gehoord, dat ik bijna iedereen zou aanraden om weg te gaan. Maar het zou natuurlijk een beetje jammer zijn, als we eerst weg moeten gaan om erachter te komen hoe je gewaardeerd wordt. Daarom heb ik besloten dat ik vaker mijn waardering wil uiten. Om mensen vaker te vertellen dat ik iets waardeer, ik iets van ze leer of ze me inspireren. En wie weet, misschien inspireert dat anderen dan ook en kunnen we allemaal wat positiever over onszelf gaan denken.

 

Geef een reactie