Eindelijk het stadsleven vaarwel zeggen

Man die zit op het gras met uitzicht over New York

Mijn appartement was leeg, alle spullen waren ingepakt en de voordeur kon op slot. Jawel, mijn leven in de grote stad kwam ten einde. Het moment dat ik me al zo lang had voorgesteld, was eindelijk aangebroken.

Verhuizen naar de stad

Zeven jaar gelden, toen ik mijn huurcontract ondertekende, was het de bedoeling dat dit maar voor even zou zijn. Twee jaar zag ik mezelf daar wel wonen, maar veel langer? Ik was immers net met het werkende leven begonnen. Ik was begonnen aan mijn eerste echte baan en was naar de stad verhuisd om dichter bij werk te wonen. Dit appartement was een tijdelijke oplossing. Als ik eenmaal had bedacht wat ik wilde met het leven zou ik vast ergens anders naar toe verhuizen. Ja, dat waren mijn jonge jaren gevuld met optimisme en met een de-wereld-ligt-aan-je-voeten mentaliteit.

Maar het leven liep anders. Net toen ik had besloten waar ik met mijn carrière heen wilde, moest ik tegen die fietser aanlopen. En we weten allemaal hoe dat afliep. Opeen waren er geen verheven carrièredoelen meer. In plaats van carrière maken draaide het om het leren omgaan met hersenletsel. En een van de vele dingen die veranderden, was de wil om te verhuizen. Denken aan verhuizen alleen al was vermoeiend, dus bleef ik in mijn kleine appartementje in de stad. Het was verre van ideaal, helemaal met mijn prikkelgevoeligheid voor licht en geluid, maar het was mijn plekje. Een plek om de wereld even helemaal buiten te sluiten.

Het grootste nadeel van de stad

Terug naar nu. Volgende week is vijf jaar geleden, dat ik tegen de bewuste fietser aanliep. Al die tijd heb ik in dit appartementje gewoond. (Het feit dat het klein was bleek uiteindelijk super fijn, aangezien het ook minder huishoudelijke taken betekende.:)) Maar al vrij snel begonnen de dromen over verhuizen weer. Vooral wanneer het geluid van buiten te indringend werd. In de stad is het immers nooit stil. Het geluid van verkeer, sirenes of mensen op straat gaat de hele dag en nacht door. Wanneer het maar niet lukte om de rust te vinden, waar ik soms zo intens naar verlangde, droomde ik van het leven op een andere plek.

Toch is het leven in de stad niet alleen maar afzien, zeker niet. Nu ik daadwerkelijk weg ga, weet ik ook dat ik een aantal dingen enorm ga missen. Het leven in de stad heeft namelijk wel degelijk een aantal voordelen.

Man die zit op het gras met uitzicht over New York, met de titel van de blogpost erbij

De voordelen van het wonen in de stad

Het grootste voordeel is het openbaar vervoer. Waar ik ook was, ik was altijd dicht bij een bus- of tramhalte. Op de dagen dat fietsen of lopen geen optie was, kwam ik hierdoor toch op de plek van bestemming aan. Dit heeft mijn leven dan ook een stuk makkelijker gemaakt. Soms was het alleen al het idee dat rust gaf. Het idee dat je niet hoeft te fietsen of lopen als het echt niet gaat en toch thuis kan komen. Ik heb geen idee hoe het straks zal gaan als ik ergens woon waar het openbaar vervoer een stuk minder is. Maar dat ga ik straks in augustus wel ontdekken.

Wat ik ook ga missen zijn de openingstijden van de winkels. Nu heb ik niet de beste relatie met winkels, maar een van de voordelen van de stad is dat de winkels, vooral de supermarkten, bijna altijd open zijn. Je hoeft hierdoor geen rekening met openingstijden te houden, alleen met de uren dat de rest van de wijk inkopen doet. Ook het enorme aantal supermarkten betekende dat je nooit ver hoefde te gaan voor een boodschap. Dat maakte het leven wel wat makkelijker.

Maar wat ik het meest ga missen is het strand. Nu zal ik toegeven dat ik wel het geluk heb dat ik in een stad aan de kust woonde. Het strand was nog geen tien minuten fietsen van mijn huis. Eenmaal op het strand vervaagden dan al mijn zorgen en verplichtingen. De weidsheid, het geluid van de golven en de geur van de zee, maakte dat ik even kon ontsnappen aan het dagelijks leven en de stad.

Nieuw avontuur

Alle voordelen wogen uiteindelijk niet op tegen de nadelen. Al met al denk ik dan ook dat het een verstandige keuze is om de stad te verlaten.

Hoe dingen toch kunnen veranderen. Zeven jaar geleden kon ik niet wachten om in de stad te wonen. Om te midden van alle drukte te zijn. En nu kijk ik uit naar stilte, rust en natuur.

Ik ben heel benieuwd wat de toekomst gaat brengen, wordt vervolgd!

Hoe zit het bij jou, woon jij in de stad? Wat zijn de grootste voor- en nadelen van waar jij woont?

3 antwoorden op “Eindelijk het stadsleven vaarwel zeggen”

  1. Het strand bij de stad gaf je de gelegenheid af en toe de drukte van de stad de rug toe te keren. Zodra je weer terug bent zou ik graag alsnog onze afspraak aan zee door laten gaan!

Geef een reactie