Vliegen met hersenletsel: mijn eerste lange vlucht

Vliegen is mijn minst favoriete transportmiddel. Maar helaas is het wel de handigste manier om snel buiten Europa te komen.

Na mijn hersenletsel was ik heel benieuwd of ik nog (alleen) zou kunnen vliegen. Dat vroeg dus om een experiment.

Het vliegen proberen

Mijn eerste vlucht was anderhalf jaar na het ongeluk. Vergeleken met nu, kon ik toen veel minder aan. Ik had veel minder energie en raakte ook veel sneller overprikkeld. Of misschien moest ik nog ontdekken hoe ik met de ‘nieuwe ik’ moest omgaan.

Hierdoor vermeed ik plekken waar veel mensen waren. Vijftien minuten op een drukke plek betekende immers dat mijn spraak, denken en balans steeds moeilijker werd. Vliegen was dus al bij voorbaat uitgesloten.

Maar gelukkig vertelde iemand mij, dat je ook speciale assistentie bij een vlucht kon aanvragen. Deze service maakt het voor mensen met een beperking makkelijker om te vliegen. Eenmaal aangevraagd, begeleidt iemand je dan tot in het vliegtuig. Je gaat dus een stuk sneller door de luchthaven wat je een hoop kostbare energie bespaart. Door deze service werd vliegen ineens een optie.

Mede hierdoor had ik twee succesvolle vluchten in Europa. Dus het was tijd voor de volgende stap, een lange vlucht en het te proberen zonder assistentie.

Tien uur vliegen

Die vlucht was dus de vlucht vorige week naar Sri Lanka. Dit keer was het niet het vliegveld, maar de vlucht zelf die het zwaarst was. Op het vliegveld had ik mijn zonnebril, oordopjes en noise cancelling koptelefoon en kon ik me in een rustig hoekje verstoppen. Ik had zelfs een reservering gemaakt voor een vliegveld lounge om in te rusten, waardoor ik bijna vergat dat ik op een vliegveld was.

In het vliegtuig kan je echter niet weg. De wereld buitensluiten is een stuk lastiger als je nergens heen kan gaan. Dat maakte de vlucht ook behoorlijk uitdagend, hoewel de turbulentie tijdens de laatste drie uur vast ook een rol speelde. Toch heb ik weer wat geleerd voor mijn volgende vlucht over vijf weken.

Ken je triggers

Reisdagen zijn voor mij altijd enrom stressvol. Negen van de tien keer vertaalt zich dat in een paniekaanval. Dit keer was het niet anders. Gelukkig herkende ik vrij snel dat ik een paniekaanval had, waardoor ik er ook sneller wat aan kon doen.

Volg je gevoel

Als je merkt dat je ergens gestresst over bent, probeer er dan wat aan te doen. Ik keek om de minuut op mijn horloge omdat ik bang was te laat te komen. Na een uur mezelf geirriteerd te hebben, besloot ik om twee uur te vroeg naar het vliegveld te gaan. Terugkijkend had ik dat gewoon eerder moeten doen.

Plan je route

Tegenwoordig staan de plattegronden van de meeste vliegvelden wel online. Dit betekent dat je van tevoren al kan kijken waar je moet zijn. Het weten waar de rustruimtes, lounges of gebedsruimtes zijn kan rust geven. En wanneer je op het vliegveld voorbij de beveiliging bent, weet je direct waar je heen moet om te rusten.

Zorg voor genoeg afleidingen

Eenmaal in het vliegtuig is het een kwestie van uitzitten. Van wachten tot het vliegtuig geland is en je weer weg kan. Ik ben er achter gekomen dat ik in het vliegtuig niet kan lezen of tv kan kijken. Daarom heb ik mijn mp3 speler gevuld met een ruime keuze aan muziek. Muziek om mee te slapen, om me af te leiden of om andere geluiden te overstemmen. Zorg ervoor dat je genoeg afleiding hebt voor de duur van de vlucht.

Drink genoeg

Drink iets (niet-alcoholisch, aangezien alcohol vocht onttrekt) elke keer als ze je in het vliegtuig drinken aanbieden. Niet alleen om voldoende te drinken, maar ook omdat het je zal dwingen naar de wc te gaan. Oftewel om een keer op te staan en te lopen.

Nazorg

Pas de tweede of derde dag na de vlucht, voel ik hoeveel het me heeft gekost. Dus luister naar je lichaam. Als je lichaam 12 uur wil slapen, doe dat. Als je heel zoet of zout eten nodig heb, neem dat. Vliegen is zwaar en super vermoeiend, plan dus hersteldagen in en neem de tijd om te herstellen.

– Ik kan alleen vanuit mijn ervaring spreken. Check natuurlijk altijd van tevoren bij je dokter of arts of er zaken zijn waar je op moet letten. –

Wat doe jij als je gaat vliegen? Heb jij nog speciale dingen die jou helpen?