Zes dingen om te herinneren tijdens slechte dagen

lijst slechte dagen

Jawel hoor, het was weer zover. Ik dacht weer dat ik genezen was na een paar (relatief) goede weken. Nou ja, goede weken, weken waarin ik me netjes aan al mijn regels hield. Ik sliep veel, zorgde voor een volledige rustdag in het weekend en plande zorgvuldig mijn afspraken met anderen. En omdat ik me zo goed aan alle regels hield, ging ik veel minder over mijn eigen grenzen. Zoveel minder, dat ik me begon af te vragen of ik die grenzen nog wel had. Misschien was ik wel eindelijk genezen! Misschien was ik veel te voorzichtig en kon ik inmiddels veel meer.

Jawel vijf en een half jaar leven met hersenletsel en nog steeds tuimel ik in deze valkuil.

Ik besloot voor een weekend, of eigenlijk een zaterdag, al mijn regels te ‘vergeten’. Ik was een weekendje weg met anderen en dat was een mooie gelegenheid om te zien hoe ‘genezen’ ik was. En grenzen vergeten deed ik zeker, ik ging zelfs op een soort van kroegentocht!

Die zaterdag ging alles goed tot het zondag werd en een immense vermoeidheid zich aandiende. Want ik was natuurlijk helemaal niet genezen en al je regels negeren is natuurlijk ook niet heel slim. En dat heb ik gemerkt. Het duurde ruim een week voordat het gevoel van uitputting enigszins verging in algehele vermoeidheid en lusteloosheid. Ik ben in tijden niet zo geconfronteerd met hoe stom hersenletsel is. Alles was zwaar, niets was leuk en ik kon alleen maar wachten tot mijn hersenen de wereld weer aan konden.

lijst slechte dagen

Maar goed, die dag zonder regels was super leuk. Ik heb zelf de keuze gemaakt om voor een dag alles vergeten en heb nu geleerd dat dit mij op de lange termijn niet helpt.

Als ik mij zo slecht voel zijn er altijd een zestal punten waar ik mezelf actief aan moet herinneren. En dit leek mij een mooie gelegenheid om ze uit te schrijven.

Ik hoop dat deze lijst jou ook kan helpen bij een slechte dag, week of periode hebben. Want leven met een beperking of ziekte, helemaal als die niet zichtbaar is, is soms gewoon super moeilijk.

Zes dingen om te onthouden

Twijfel niet aan jezelf
Jouw gevoelens en ervaringen mogen er zijn. Er is niets mis met je, het ligt niet aan jou en je bent niet stuk. Onze gedachten en emoties bepalen niet wie we zijn. Met zoveel mensen op deze aarde is de kans groot dat er anderen zijn die jouw gevoelens of ervaring delen. Dus vertrouw op jezelf en op de signalen die je lichaam je geeft.

It’s okay not to be okay
Er is niemand met wie het altijd goed gaat. We zijn kampioen in het doen alsof alles goed gaat. Kijk maar naar alle blije foto’s op social media. Maar die foto’s vertellen niet het hele verhaal. Iedereen heeft onzekerheden, angsten en slechte dagen. Je mag een slechte dag hebben en dat mag je ook delen. En wie weet, inspireer je iemand anders om ook eerlijk te zijn als het even niet goed gaat.

Durf lief te zijn voor jezelf
Erken wanneer het even niet goed gaat en sta jezelf vervolgens toe om lief te zijn voor jezelf. Kies ervoor om die dingen te doen die je ontspannen, plezier geven of die je afleiden. Als het lastig is om lief voor jezelf te zijn, denk dan aan wat je tegen een goede vriend in zo’n situatie zou zeggen. Jij bent niet minder waard dan je vriend. En durf je eigen vriend te zijn.

Vind je groep
Mensen vinden die in een soortgelijke situatie zitten kan enorm helpen. Dankzij internet en social media is het een stuk makkelijker geworden om anderen te vinden die eenzelfde beperking, ziekte of wat dan ook hebben. Of zoek juist naar mensen die hetzelfde leuk vinden. Vind de mensen die je kunnen inspireren, enthousiast maken en je even kunnen afleiden.

Zie hoe ver je bent gekomen
Stop met jezelf te vergelijken met andere mensen of met je ‘oude’ leven. Zie hoe ver je bent gekomen sinds je nieuwe leven is begonnen. Misschien kan je nu een stukje verder lopen, met twee pannen koken of een boek uitlezen. Zie alle kleine stapjes die je ongemerkt hebt gemaakt. Zie waar je nu staat en vier elke nieuwe stap vooruit.

Het zal beter worden
Het is niet makkelijk om te leven volgens een strak schema of om altijd alles zorgvuldig af te moeten wegen. Maar onthoud dat je tot nu toe al je slechte dagen bent doorgekomen. Je bent sterker dan je denkt! Ook als het voelt alsof je faalt of wanneer je alweer moet huilen of denkt dat je minder bent dan vroeger. Onthoud dat je fouten mag maken. Je mag boos zijn en huilen, maar geef niet op. Jij doet ertoe, gewoon zoals je bent. Het zal beter worden.

Wat herhaal jij tegen jezelf als het even niet zo goed met je gaat? Met welk punt heb jij het meeste moeite en waarom?

 

5 antwoorden op “Zes dingen om te herinneren tijdens slechte dagen”

Geef een reactie